O casă ordonată şi curată ne oferă o senzaţie de confort spirit şi corporal. Dacă facem regulat curăţenie, putem preveni răspândirea mucegaiului, ciupercilor şi bacteriilor, însă trebuie să ţinem cont de faptul că unii detergenţi pot fi dăunători sănătăţii şi pot polua mediul înconjurător.
Cum poluăm mediul înconjurător?
Cele mai importante componente ale detergenţilor sunt aşa-numiţii surfactanţi, iar majoritatea surfactanţilor sunt derivaţi din petrol. Petrolul este o sursă de energie neregenerabilă, ceea ce înseamnă că se găseşte într-o cantitate limitată; în acelaşi timp, exploatarea sa cauzează poluarea puternică a mediului înconjurător. Ca să nu mai menţionăm dezastrele şi accidentele în urma cărora cantităţi mari de petrol ajung în mări şi oceane. Fosfaţii se numără printre cel mai des folosiţi surfactanţi, care cresc eficienţa detergenţilor, însă efectul lor asupra mediului înconjurător este identic cu acela al îngrăşămintelor chimice. Dacă detergenţii care conţin fosfaţi pătrund în sistemul de canalizare, aceştia pot ajunge în apele freatice, râuri, mări şi oceane.
Îndeosebi fosfaţii depuşi în lacuri şi râuri provoacă o invazie rapidă a algelor, ceea ce are ca rezultat poluarea apei. Fosfaţii pot fi extraşi din apa menajeră, însă acest proces este foarte costisitor şi implică adăugarea altor substanţe chimice.
Cine sunt cei afectati?
În Statele Unite ale Americii există circa 60 de centre PCC (Centre pentru Controlul Intoxicaţiei), care pot fi apelate gratuit la orice oră şi în orice perioadă a anului de persoanele care cred că ei, copiii lor, vecinii sau animalele de companie au fost intoxicaţi într-un mod sau altul.
Asociaţia Centrelor pentru Controlul Intoxicaţiei (care reuneşte toate PCC din Statele Unite) prezintă anual un raport despre activitatea acestor centre, oferind astfel o statistică a tipurilor de substanţe care cauzează cele mai multe cazuri de intoxicaţie în anul respectiv. În 2009 s-au înregistrat 2.479.355 de apeluri către aceste centre; în 93,8% din cazuri a fost vorba de intoxicaţii la domiciliu, iar în 65% (!) din cazuri, cei afectaţi au fost copiii sau adolescenţii. În 80% din cazurile în care au fost implicaţi copii, aceştia au avut vârsta mai mică de 5 ani!
Pe lista celor mai frecvente cauze de intoxicaţie se află, pe primul loc, analgezicele, pe al doilea, produsele cosmetice, iar pe al treilea,produsele de curăţat!
Ce trebuie să evitaţi?
Cele mai multe produse de curăţat periculoase au inscripţionat pe etichetă „Periculos” şi „Coroziv”. Produsele cu efect coroziv pot afecta grav pielea, iar dacă vin în contact cu ochii sau sunt ingerate pot cauza afecţiuni serioase sau chiar deces. Dacă sunt amestecate cu alte produse, efectul lor este imprevizibil, aşa că NU amestecaţi niciodată substanţele chimice! În prezent, în Europa, spre deosebire de Statele Unite, nu există o reţea specializată în detectarea cazurilor de intoxicaţie sau otrăvire; în caz de intoxicaţie, chemaţi imediat salvarea! Însă există o alternativă sigură! Nu aveţi niciun motiv să depozitaţi şi să folosiţi atât demulte substanţe periculoase! Faceţi acum ceva pentru protejarea mediului şi a sănătăţii dvs.! Atunci când alegeţi detergenţii, selectaţi, pe cât posibil, produsele care pot fi folosite în siguranţă şi nu afectează mediul înconjurător!
Haideţi să ne protejăm!
Diviziunea tuturor apelurilor în grupa de vârstă sub 20 de ani (2009) sub 5 ani 6-12 ani 13-19 ani
Diviziunea apelurilor în funcţiede grupa de vârstă a celor implicaţi(2009) copii adulţi vârstă necunoscută
Sursa: Referinţe bibliografice:

http://watoxics.org/healthy-living/healthy-homes-gardens-1/factsheets/cleaningproducts

Philip Dickey, Washington Toxics Coalition –Safer Cleaning Products

http://www.aapcc.org/dnn/Portals/0/correctedannualreport.pdf

2009 Annual Report of the American Association of Poison Control Centers’ National Poison Data System (NPDS): 27th Annual Report – ALVIN C. BRONSTEIN, MD; DANIEL A. SPYKER,
PhD, MD; LOUIS R. CANTILENA, JR, MD, PhD; JODY L. GREEN, PhD, BARRY H. RUMACK, MD; and SANDRA L. GIFFIN, RN, BSN, MS