Ce este vitamina A?

Vitamina A este un grup de compusi antioxidanti care joaca un rol important in cresterea oaselor , in promovarea vederii şi a sistemului imunitar. Vitamina A ajuta, de asemenea, mucoasele şi pielea, fiind o bariera eficienta pentru bacterii si virusi, reducand riscul de infectii oculare, probleme respiratorii şi alte boli infecţioase.

În general, există două tipuri de vitamina A, în funcţie de sursa de hrana de la care provine:

1.Vitamin A din produsele alimentare de origine animală care se numeşte retinol. Acest “pre-format” poate fi utilizat direct de către organism. Cele mai bune surse alimentare de retinol sunt carnea de vită şi ficatul de pui, laptele integral şi brânza.

2.Beta-carotenul sub formă de “provitamina A” obţinut din fructe si legume colorate este un carotenoid, si este convertit in retinol de către organism după ingerarea alimentelor. Cele mai bune surse alimentare de beta-caroten sunt morcovii, cartofii dulci, spanacul, varza si pepenele galben.

Beta-carotenul este una dintre cele mai prevalente şi eficiente carotenoide.

Beta carotene Calivita este o sursa naturala de Vit A – beta caroten si are efecte benefice asupra sanatatii oculare, amelioreaza tulburarile de vedere, reduce efectele imbatranirii si este foarte benefica pentru par si piele.

Beneficiile beta-carotenului asupra vederii

Deoarece vitamina A ajuta la protejarea suprafetei ochiului (corneea), este esenţiala pentru o vedere buna. Studiile arata ca vitamina A  este eficienta pentru tratamentul ochilor uscati. De asemenea, s-a dovedit eficienta sa pentru tratamentul unui anumit tip de inflamaţie a ochiului numită keratoconjunctivita limbica superioara.

Vitamina A, în asociere cu alte vitamine antioxidante, joaca un rol important in reducerea riscului de degenerescenta maculara (DMA). Persoanele cu risc crescut pentru aceasta boala care ia zilnic vitamina A (sub formă de beta-caroten) combinata cu vitamina C, vitamina E, zinc şi cupru au un risc cu 25% la suta mai redus de a avea DMA avansata în cursul unei perioade de şase ani.

Se pare că, o combinaţie de vitamina A si luteina poate prelungi vederea la persoanele care suferă de retinita pigmentara (RP). Un studiu recent de patru ani realizat de cercetatorii de la Harvard Medical School şi alte universităţi importante a descoperit ca persoanele cu retinita pigmentara care au luat suplimente zilnice de vitamina A (15.000 UI) si luteina (12 mg) au avut o pierdere mai lenta a vederii periferice decât cei care au nu au luat suplimente combinate.

La începutul anului 2011, cercetatorii de la Centrul Medical Universitar din Columbia (New York) au constatat ca o forma sintetica, modificată de vitamina A ar putea incetini progresia bolii Stargardt, o boala de ochi mostenita care cauzeaza pierderea severa a vederii la persoanele tinere.

Deficitul de vitamina A

Deficit de vitamina A este rara in tarile puternic dezvoltate, dar este destul de comună în rândul celor săraci din ţările în curs de dezvoltare. Se estimează că aproximativ 250.000 – 500.000 de copii subnutriţi în toată lumea devin orbi în fiecare an din cauza deficitului de vitamina A, care ar fi putut fi prevenit cu o dieta adecvata.

Unul dintre primele semne de deficit de vitamina A este orbirea de noapte. În Egiptul antic, s-a descoperit că orbire de noapte ar putea fi vindecata prin consumul de ficat, care ulterior s-a dovedit a fi o sursa bogata de vitamina A.

O lipsa de vitamina A cauzeaza uscarea corneei, ceea ce duce la opacifierea partii din fata a ochiului, la ulcere si pierderea vederii. Deficitul de vitamina A provoacă, de asemenea, leziuni la nivelul retinei, care contribuie la orbire.

Deoarece vitamina A este importantă pentru rezistenţa la infecţii şi pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar, deficitul de vitamina A poate duce la deces datorat infectiilor respiratorii sau altor infecţii.

Vitamina A – Doza zilnica

În majoritatea cazurilor, cea mai buna sursa de vitamine si minerale este o dieta sanatoasa si echilibrata.

Conceptul de valoare zilnică (VZ) a fost dezvoltat pentru a ajuta consumatorii sa determine ce cantitate de nutrienti contine produsul alimentar. VZ de vitamina A este de minim 5.000 UI.