Menopauza este o perioada de tranziţie din viaţa unei femei, atunci când ovarele nu mai sunt productive, corpul produce mai putin estrogen şi progesteron, iar menstruatia devine mai puţin frecventa si in cele din urmă se opreste definitiv. Menopauza este un eveniment natural care apare în mod normal intru-un interval de vasta cuprins intre 45 si 55 de ani. Odata ce menopauza este completă (postmenopauza), nu mai exista riscul de a deveni gravidă.

Simptomele menopauzei sunt cauzate de schimbări ale nivelului de estrogen si progesteron. Ovarele produc o cantitate mai mica de hormoni de-a lungul timpului. Simptome specifice şi intensitatea acestora (uşoară, moderată sau severă) variaza de la femeie la femeie.

O scădere treptată de estrogen, în general, permite corpului să se adapteze lent la schimbările hormonale. Bufeurile si transpiratiile sunt cele mai dese si ma rele simptome din primii 2 ani de la instalare. Simptomele menopauzei pot dura 5 sau mai multi ani. Nivelul de estrogen poate sa scada brusc după unele tratamente medicale, cum ar fi indepartarea cirurgicala a ovarelor (menopauza chirurgicala). Chimioterapia si tratamentul anti-estrogen pentru cancerul de san sunt alte exemple. Simptomele pot fi mai severe şi pot începe brusc în aceste circumstanţe.

Ca un rezultat al scaderii nivelului hormonal, apar modificări în intregul sistem de reproducere feminin. Peretii vaginali devin mai putin elastici si mai subtiri, vaginul devine mai scurt, secretiile de lubrifiere din vagin devin apoase, tesutul genital extern se subtiaza (atrofierea labiilor).

Simptomele menopauzei

La unele femei, fluxul menstrual se opreste brusc, dar cel mai frecvent, se opreşte treptat, de-a lungul timpului. În acest timp, perioadele menstruale devin, în general, neregulate. Această neregulă poate dura timp de 1 – 3 ani înainte ca menstruaţia sa se termine complet. Simptomele comune ale menopauzei includ:

• Bufeurile: cel mai comun simptom ale menopauzei. Potrivit unor studii, bufeurile apar la aproximativ 75% dintre femei si se manifesta printr-o senzatie de caldura care cuprinde tot corpul si poate dura intre 30 de secunde si cateva minute. Pielea inrosita, palpitaţiile (senzaţii de emoţie puternică), şi transpiraţia insotesc adesea bufeurile. Bufeurile de multe ori cresc temperatura pielii si pulsul, si pot provoca insomnie. Bufeuri dureaza de obicei 2-3 ani, dar multe femei le pot experimenta  până la 5 ani. Exista cazuri in care acestea pot dura si mai mult de 15 de ani.

• Incontinenţă urinară şi arsuri la urinare

• Modificări vaginale: pentru că estrogenul afectează mucoasa vaginala, ar putea aparea durere in timpul actului sexual si s-ar putea observa o modificare a secretiei vaginale.

• Modificari la nivelul sanilor: menopauza poate determina modificări ale formei sanilor.

• Subtierea si pierderea elasticitatii pielii

• Pierderea de masa osoasa: este comună în perioada de premenopauza. Majoritatea femeilor ating o densitate osoasa maxima in jurul varsei de 25-30 de ani, dupa care aceasta scade treptat, cu aproximativ 0,13% pe an. In timpul premenopauzei, pierderea de masa osoasa se accelereaza si poate ajunge pana la aproximativ 3% pe an. Pierderea de masă osoasă poate provoca osteoporoza, o afectiune care creste riscul de fracturi osoase. Aceste fracturi pot fi foarte dureroase si pot interfera cu viaţa de zi cu zi. De asemenea, pot creşte riscul de deces.

• Colesterolul: Nivelul de colesterol se schimba în mod semnificativ în perioada de menopauza. Creşterea nivelului de colesterol LDL este asociata cu un risc crescut de boli de inima.

• Riscul bolilor de inima creste dupa menopauza, deşi nu se stie foarte clar in ce masura se datoreaza îmbătrânirii sau schimbarilor hormonale care apar odata cu menopauza. Femeile care suferă de menopauza prematura sau de menopauza chirurgicala la o vârstă fragedă sunt expuse unui un risc crescut de boli de inima.

• Creşterea în greutate: Un studiu a arata ca o femeie sanatoasa care se apropie de menopauza, poate castiga in greutate aproximativ cinci kilograme intr-un interval de trei ani, cat a durat acest  studiu. Schimbarile hormonale şi îmbătrânirea sunt factori care pot contribui la aceasta creştere în greutate.

Tratament naturist

De multe ori femeile opteaza pentru un tratament hormonal, dar este bine de stiut ca acesta poate determina numeroase riscuri pentru sanatate, printre care si cancerul.

Menopauza este o reactie naturala care se desfasoara in corpul unei femei, iar un tratament natural este solutia cea mai potrivita pentru ameliorarea simptomelor acesteia.

Menopausal Formula Calivita este un supliment natural pe baza de vitamine, minerale si plante care ajuta la inlaturarea acestor simptome si la reducerea riscului aparitie a bolilor specifice acestei perioade.  Contine cantitati mari de calciu si vitamina D pentru pastrarea sanatatii oaselor si pentru reducerea riscului de osteoporoza, vitamina C, E si vitaminele B pentru stabilirea echilibrului interior, reducerea bufeurilor si stimularea imunitatii, extract din plante precum Ginsengul Siberian, Glycyrrhiza glabra, Cnicus benedictus, Angelica sinensis si Vitex care ajuta la restabilirea echilibrului hormonal, protejeaza impotriva infectiilor bacteriene si a micozelor, amelioareaza durerile menstruale, intaresc sistemul imunitar si previn cancerul.

Intra in magazin naturist Calivita >>