Primula este o floare sălbatica care creşte pe întreg teritoriul Statelor Unite. Deşi americanii nativi folosesc semintele pentru cataplasme sau întreaga plantă pentru a vindeca vânătăi, uleiul din primula a fost folosit ca medicament de putin timp. Seminţe de primula contin până la 25% acizi graşi esenţiali, inclusiv acid linoleic (AL) şi acid gamma-linolenic (AGL). Atât AL şi cat si AGL apartin familiei de acizi graşi omega-6. Organismul are nevoie de un echilibru de acizi graşi omega-6 şi omega-3 pentru a se mentine sanatos. Majoritatea americanilor de Nord primesc prea mult acizi graşi omega-6 în dieta lor. Cu toate acestea, există diferite tipuri de acizi graşi omega-6. Unii sunt mai sanatosi, cum ar fi cei gasiti in uleiul de primula.

Evening Primrose Oil, un produs natural fabricat si distribuit de Calivita pe baza de ulei de primula sub forma de capsule gelatinoase ne ajuta sa ne mentinem sanatatea si tineretea pielii si parului. Poate fi folosit cu succes in curele de slabire si este, de asemenea, eficient in inlaturarea simptomelor neplacute dinainte si din timpul menstruatiei. In acelasi timp, ne sprijina si sanatatea inimii, ajuta la o buna functionare a articulatiilor si actioneaza ca un antioxidant puternic.

Uleiul de primula a fost declarat “remediu atotvindecator ” si a fost felicitat de secole pentru puterile sale de vindecare intr-o gama larga de afectiuni. Secretul acestui ulei este în sămânţă, care conţine acizi graşi esenţiali AGL. Cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate oferite de uleiul de primula provin de la această substanţă puternica.

Astazi, milioane de femei folosesc puterile de vindecare de ulei de primula, care contine 8-10% AGL, pentru a ajuta la contracararea efectelor sindromului premenstrual. Cercetarile au aratat ca uleiul de primula poate ajuta la ameliorarea durerilor de san, la eliminarea senzatiei de balonare, a depresiei si crampelor pentru femeile care sufera de SPM ( sindromul prementrual). Au fost multe cazuri în care femeile au simtit diminuarea sau disparitia definitiva a acestor simptome dupa ce au inceput suplimentarea cu ulei de primula.

Cercetarile au aratat ca AGL ar putea fi benefici pentru o serie de alte condiţii, inclusiv:

• artrită, în special poliartrită reumatoidă; studiile su aratat o îmbunătăţire semnificativă în rigiditate articulară, edem şi disconfort general.

• afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele şi psoriazisul; cercetările au arătat că eczema poate fi legata de o deficienta de AGL

• afectiuni cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială şi colesterolul ridicat

• neuropatie diabetică

• îmbunătăţirea funcţiei imunitare

• anumite forme de cancer

Organismul devine sarac in AGL pe masura ce imbatranim, şi, de asemenea, datorita consumului excesiv de grasimi trans, grăsimi saturate şi aditivi alimentari. Suplimentarea cu AGL poate ajuta la restabilirea tinereţea pielii si parului, precum şi la îmbunătăţirea bunăstării generale.

Sute de studii bine documentate au evidenţiat, de asemenea, efectele benefice ale uleiului de primula în tratarea şi prevenirea urmatoarelor afectiuni: astm, alergii, obezitate, scleroza multipla, hiperactivitate, sindromul premenstrual.

În unele studii, s-a demonstrat ca uleiul de primula:

• creşte cantitatea de prostaglandine antiinflamatoare E1

• ajuta la refacerea mucoasei gastro-intestinale şi vindeca ulceraţii (îmbunătăţeste absorbtia substantelor nutritive si intoleranta alimentara)

• reprezinta un ajutor in bolile autoimune (inclusiv lupus şi boala Crohn)

• este benefic in boala fibrochistica a sanului

• benefic in neuropatie diabetica

• reduce simptomele de alcoolism si ajuta la prevenirea deteriorarii ficatului şi sistemului nervos central datorata alcoolului

• imbunatateste efectele insulinei

În general, uleiul de primula este un supliment extrem de valoros pentru sănătatea fizică.

Măsuri de precauţie:

Uleiul de primula prezinta condiţii de siguranţă atunci când este utilizat în dozele recomandate. Reacţii adverse raportate sunt rare şi uşoare, şi includ greaţă, dureri de stomac, dureri de cap. Durerile de stomac şi scaunele moi poate însemna că doza este prea mare.

Nu utilizaţi suplimente de omega-6, inclusiv ulei de primula, dacă aveţi epilepsie sau alte tulburări de sechestru, deoarece aceste suplimente pot produce convulsii. Nu luati ulei de primula dacă aveţi probleme de sângerare sau o tulburare de coagulare. Femeile gravide şi care alăptează trebuie să solicite sfatul medicului inainte de a utiliza uleiul de primula.