Scoarta de salcie albă, sau Salix alba, a fost folosita de secole ca un agent anti-inflamator, devenind recent baza multor regimuri naturiste pentru acnee, în locul acidului salicilic fabricat sintetic. Salcia albă, după cum sugerează şi numele, este un membru al familiei salcie. Este nativa din Europa Centrală,  de Sud şi de Vest şi Asia Centrală. Este un arbore foios mare, care poate creste pana la inaltimi de 75 de metri. Acest arbore are crengile lungi si pletoase, care curg spre pământ, iar frunzele sunt lungi, subţiri şi înguste, cu fire ca de par matasoase de culoare albă pe partea inferioară a frunzelor.

Extractul din coaja de salcie alba este o Aspirina naturala; are aceleaşi indicaţii ca omologul său sintetic. Insa, salcia alba este mai delicata cu mucoasa stomacului decât aspirina şi are o acţiune anticoagulanta redusa. La fel ca si acidul salicilic, este un tratament de actualitate pentru acnee. Extractul de scoarta de salcie albă este un produs natural care oferă proprietăţi anti-acnee, controleaza sebumul si poate fi folosit ca un exfoliant. Acesta este cel mai adesea folosit în cremele de exfoliere şi lotiunile pentru controlul sebumului. De asemenea, acidul salicilic este aditivul cheie in produsele de ingrijire a pielii pentru tratamentul  acneei, psoriazisului, bătăturilor, keratozei pilaris şi verucilor. Trateaza acneea prin exfolierea celulelor pielii, prevenind colmatarea porilor si formarea de puncte negre, albe, pete si cosuri. De asemenea, este un agent natural antiseptic şi antifungic. Acest efect asupra celulelor pielii face ca acidul salicilic sa fie un ingredient activ în şampoanele menite să trateze matreata.

Scoarta de salcie albă a fost folosita ca un medicament timp de secole. În anii 500 î.en, a fost folosita pentru a trata durerea si febra in China. Egiptenii din antichitate foloseau planta pentru a trata inflamaţia, iar acest remediu este, de asemenea, menţionat în textele antice din Asiria. Hipocrate, medicul grec a scris în secolul 5 î.Hr. despre o pulbere amara extrasa din scoarta de salcie, care ar putea uşura durerile şi reduce febra. Indienii americani au utilizat scoarta acestui copac pentru a elimina durerile de cap, febra, durerile musculare, reumatismul şi frisoanele. Reverendul Edward Stone din Oxfordshire Anglia, a remarcat în 1763 ca scoarta de salcie a fost eficace în reducerea febrei.

Extractul activ al scoarţei, numit salicin, a fost izolat in forma sa cristalina in 1828 de catre Henri Leroux, un farmacist francez şi Raffaele Piria, un chimist italian. Apoi au reuşit separarea  acidului în stare pură. Salicinul este un derivat chimic al acidului salicilic. Acesta a fost utilizat pentru a trata durerea şi febra, şi s-a dovedit a fi util pentru arderea verucilor. Deoarece salicinul extras din planta a fost considerat a fi prea costisitor, compania germana Bayer a dezvoltat acidul salicilic sintetic in anul1852. Acidul salicilic mai târziu a fost modificat inacidul acetilsalicilic, sau Aspirina.

Compuşi activi din salcia alba, numite glicozide salicilate, actioneaza ca un sistem eficient de anti-inflamatori interferand cu transmisia durerii la nivelul sistemului nervos şi tratand cauza inflamaţiei. Astăzi, scoarta de salcie albă este utilizata ca un astringent pentru acnee, un anti-inflamator, reductor de febră şi analgezic. Extractul de salcie alba este folosit si in tratamentul pe bază de plante al osteoartritei si artritei reumatoide, durerilor de spate mai mici, migrenei, durerilor de cap, fibromialgiei si in boala Crohn.

Deoarece extractul de scoarta de salcie alba este un acid, aceasta poate irita atunci cand este aplicat local; de aceea se incepe cu cantităţi mici. O furnicătura usoara sau o senzaţie de arsură la aplicare sunt comune, aceasta ar trebui să dipara după câteva minute. Utilizarea unei soluţii pe baza de acid salicilic poate provoca hiperpigmentare pe piele pentru cei cu pielea mai inchisa si de aceea se utilizeaza întotdeauna impreuna cu un ecran solar total cu spectru larg.

Scoarta de salcie albă, în produsele de îngrijire a pielii ajuta la stimularea cresterii celulelor pielii si are proprietati astringente excelente.

White Willow Calivita este un supliment natural pe baza de extract de salcie alba sub forma de capsule eficient in tratarea recelilor, gripei, guturaiului, reumatismului, durerilor in gat, nevralgiilor si migrenelor. Elimina febra, reduce inflamatia si calmeaza durerile.