Apetitul sexual, dorinta de sex sau libidoul sunt foarte diferite la femei fata de barbati; dorinta lor sexuala depinde de o multitudine de factori : emoţionali, psihologici, sociali si lista poate continua. Un factor foarte important responsabil pentru pierderea dorintei sexuale la femei este stresul. Stresul poate provoca unei femei sentimente si stari de spirit care o impiedica uneori sa aiba relati intime cu partenerul sau, din cauza faptului că, atunci când sunt stresate, în general, femeile nu se simt fericite. Prin urmare, endorfinele din corp sunt foarte reduse, ducand la diverse probleme, pierderea dorintei de a face dragoste fiind una dintre ele.

Un alt factor esential in pierderea dorintei sexuale la femei este vârsta. Odata ce inainteaza in varsta nivelurile de hormoni care produc o dorinţa sexuala crescuta sunt foarte reduse. Prin urmare, acest lucru poate duce la o prabusire completa a apetitului sexual. Femeile care se confruntă cu menopauza, în mod normal, pierd complet orice dorinţă sexuală ca urmare a scaderii rapide a nivelurilor de estrogen din organism.

Unele femei, care iau medicamente de înlocuire hormonala au declarat că acestea le ajută in combaterea acestei tulburari sexuale, precizând că, după o lună de tratament, apetitul lor sexual pierdut, revine. Factorul de varsta este unul inevitabil şi cele mai multe femei, dacă nu toate vor avea o oarecare pierdere a apetitului sexual odata cu inaintarea lor in varsta. Cu toate acestea, exercitiile fizice regulate şi încercarea de a reduce nivelul de stres sunt cea mai naturala metoda de a imbunatii dorinta sexuala.

Lipsa generală de încredere poate fi una dintre cauzele care duc la pierderea dorintei sexuale la femei. O femeie lipsita de încredere, de obicei, va avea un apetit sexual mult mai mic decât  o femeie cu un nivel de încredere mai mare.

Semne care pot indica probleme sexuale la femei

Acestia sunt unii dintre cele mai comuni factori care indica existenta unor probleme sexuale:

• Scăderea apetitului sexual, mai putine fantezii sexuale şi reticenţa in angajarea în relaţii sexuale

• Incapacitatea de a răspunde la sugestii sexuale explicite, de a se simti şi a se mentine stimulate

• Lipsa de orgasm

• Acte sexuale dureroase

Rezultatele diverselor studii indica faptul ca 1 din fiecare 2 femei din Statele Unite se confruntă cu una sau o combinaţie a celor patru forme de disfunctie sexuala – tulburari de excitare sexuala, tulburari de dureri sexuale, tulburări orgasmice si scaderea libidoului. Dintre cele patru forme de disfunctie sexuala, scaderea libidoului este cea mai comuna problema a femeilor.

Acest lucru poate duce la o problema de negare. Dacă aveţi tendinţa de a ignora sau de a refuza să recunoasteti existenţa unor probleme sexuale, condiţia poate să crească in proporţii. Formele grave de probleme sexuale pot duce la infidelitate, stres emoţional şi despartire. Maladia sexuala poate deveni atat de severa incat femeile pot dezvolta o teama fata de actul sexual. Aceasta teama le face pe femei să evite contactul şi relatiile serioase cu oamenii. Dacă problema persistă, condiţia poate lăsa o marcă de neşters în psihicul femeii respective şi poate face ca dragostea si satisfactia sexuala sa fie aproape imposibile. Persoana respectiva va merge apoi ca o spirală descendentă şi va experimenta depresie, stima de sine scazuta si singuratate.

Problemele sexuale pot fi declanşate de către următorii factori:

• Emoţionali – depresie, stres, anxietate, stima de sine scazuta, traume sexuale

• Fizicei – anomalii hormonale, pilulele contraceptive, traumatisme pelvine, infecţii, îmbătrânire

• Probleme medicale – incontinenţă, diabet zaharat, UTI, artrita, hipertensiune arterială, hipotiroidism, scleroza multipla

• Convalescenta – traumatisme ale tesutului muscular sau interventii chirurgicale pentru tratamentul cancerului

• Efectele secundare ale medicamentelor – medicamente pentru hipertensiune, depresie, diabet zaharat şi chimioterapie

• Alcoolismul – consumul excesiv de alcool afecteaza capacitatea de a atinge orgasmul