Vederea este sentimentul si simtul cel mai preţios al omului. Peste optzeci la sută din procesul de învăţare este mediat prin ochii, indicând rolul important pe care vederea il joacă în activităţile noastre de zi cu zi. Perturbarea vederii apare ca un duşman tăcut, care actioneaza numai dupa perioade de stres continuu.

Calculatorul, precum si telefonul, a devenit intrumentul de birou cel mai indispensabil. Deoarece utilizarea calculatorului este o sarcină cu o solicitare vizuala intensa, problemele de vedere şi simptomele au devenit foarte frecvente la locul de muncă. Cele mai multe studii indica faptul ca operatorii de calculator raportează mai multe probleme legate de ochi, decât lucrătorii de birou care nu folosesc calculatorul. O serie de cercetari au indicat faptul că simptome vizuale apar în 75-90% din lucrătorii care folosesc calculatoare.

Aceasta practica determina o serie de simptome, care în cele din urmă au devenit cunoscute sub numele de sindromul vederii la calculator. Aceasta conditie apare cel mai adesea atunci când cererea sarcinii de vizualizare depăşeşte capacităţile vizuale ale utilizatorului. Aceste simptome pot varia, dar includ mai ales oboseala ochilor, dureri de cap, vedere înceţoşată (la distanţă şi / sau aproape), ochi uscati şi iritati, reorientarea lenta, dureri de gat si / sau dureri de spate, sensibilitate la lumină şi vedere dublă.

Să revedem aceste simptome şi sa intelegem de ce acestea apar.

Oboseala ochilor

Oboseala ochilor este unul dintre acei termeni vagi, care are semnificaţii diferite pentru persoane diferite. Termenul medical pentru oboseala ochilor este astenopie, care în sine este un termen destul de vag. Dicţionarul defineşte astenopia ca o plângere subiectiva de discofort vizual, durere si iritabilitate. Astenopia poate fi cauzata de probleme cum ar fi spasme de focalizare, vedere diferită în fiecare ochi, astigmatism, hipermetropie, miopie, exces de lumina, focalizare voluntara, dificultăţi de coordonare a ochilor, şi multe altele. În mediile de munca cu terminale video, oboseala ochilor, în toate manifestările sale, poate fi cauzata de o serie de condiţii diferite de mediu şi vizuale.

Dureri de cap

Durerile de cap sunt un alt simptom de disconfort al vederii şi sunt motivul principal pentru cei mai mulţi oameni care solicita un examen oftalmologic. Acestea sunt, de asemenea, una dintrea fectiunile  cel mai dificil de diagnosticat si tratat eficient. Dureri de cap datorate vederii apar cel mai adesea spre partea din faţă a capului, mai adesea spre mijlocul sau la sfârşitul zilei, nu apar la trezire, apar de multe ori într-un model diferit la sfârşit de săptămână decât în ​​timpul săptămânii, pot să apară pe o parte a capului mai mult decât pe celălalta, şi pot avea si alte manifestari mai generale.

Persoanele care lucreaza intr-un mediu cu terminale video  cel mai probabil vor obţine o tensiune de tip dureri de cap. Acestea pot fi precipitate de multe forme de stres, inclusiv anxietate si depresie; numeroase conditii de ochi, inclusiv astigmatism şi hipermetropie; condiţii improprii la locul de muncă, inclusiv efectul de lumina puternica, de iluminare slabă, şi alte conditii de lucru necorespunzătoare.

Vedere înceţoşată

Acuitatea vizuală este capacitatea de a distinge între două puncte distincte, la o distanţă anume. Ori de câte ori ne îndreptăm privirea catre un anumit punct pana la douăzeci de metri distanta, trebuie să se activeze mecanismul de focalizare pentru a creşte puterea de focalizare a ochiului şi sa se obtina o imagine clara pe retina. Capacitatea ochiului de a schimba puterea sa focala variază în funcţie de vârstă. O imagine care nu este axata exact va apărea neclară.

Simptomele de vedere înceţoşată pot rezulta dintr-o eroare de refractie (de exemplu, hipermetropie, miopie, astigmatism), lentile nepotrivite pe  baza de prescriptie medicala, prezbitie (de probleme de focalizare datorare varstei) sau alte tulburari de focalizare. Având în vedere mediul de lucru, imaginile înceţoşate pot apărea, de asemenea, datorita unui ecran murdar, unghi de vizualizare sărac, sau de calitate slabă sau defectul monitorului. Toţi aceşti factori ar trebui să fie luati în considerare atunci când apare acest simptom.

Ochi uscati şi iritati

Suprafata frontala a ochiului este acoperita cu un tesut format din glandele care secreta lacrimi. Aceste lacrimi acoperă suprafaţa ochiului şi menţin umiditate pentru o funcţie normala a ochiului. Lacrimile ajuta, de asemenea, la menţinerea unui echilibrul corect de oxigen in structurile oculare externe şi au rolul de a păstra si mentine proprietăţile optice ale sistemului vizual. Stratul de lacrimi este curăţat şi împrospătat de acţiunea intermitenta a pleoapelor.

Clipirea este unul dintre cele mai rapide reflexe ale organismului şi este prezent de la nastere. Cu toate acestea, rata de clipire variază în funcţie de diferite activităţi, mai repede atunci cand suntem foarte activi, mai lent atunci când suntem atenti, sedati sau concentrati. Cercetările au arătat că rata de clipire a lucrătorilor care folosesc terminale video scade foarte mult faţă de înainte şi după terminarea activitatii. Explicaţiile posibile pentru o rata de clipire scăzuta includ concentrarea asupra sarcinii sau o gamă relativ limitata de mişcări ale ochilor.

Dureri de gât şi / sau de spate

Se aude adesea în cercurile medicale, că “ochii conduc corpul”. Natura a proiectat sistemul vizual sa fie atat de dominant incat sa modifice postura corpului pentru a se potrivi oricarei deficienţe în modul în care vedem.

La birou viziunea unui lucrător este compromisă iar aceasta trebuie să isiadapteze postura fizica pentru a uşura presiunea asupra sistemului vizual. Aceste situaţii vor cauza probleme fizice evidente, care pot fi remediate cu lentile adecvate.

Sensibilitate la lumina

Ochii sunt conceputi pentru a fi stimulati de lumină şi pot controla cantitatea de lumina care intra in globul ocular. Există, totuşi anumite condii care sunt străine unui mediu de iluminat natural şi pot provoca o reacţie adversă la lumina. Cea mai mare factor negativ la locul de muncă este lumina puternica sau stralucitoare.

Disconfortul de vedere este în mare parte cauzat de diferenţele mari de luminozitate în domeniul de vedere. Ferestrele deschise, luminoase prezintă aceleaşi riscuri ca şi corpurile de iluminat suspendate, sau monitorul calculatorului.

Vedere dubla

Când vizualizam un un anumit punct în apropiere, muschii din ochi “converg” ochii in interior spre nas. convergenţa permite ochilor sa menţina alinierea imaginii in acelaşi loc pe ambele retine. Când se pierde capacitatea de a menţine echilibrul intre ochi, alinierea devine neregulata şi vizează diferite puncte în spaţiu. Atunci  cand ambii ochi transmit imaginea înapoi la creier, vom experimenta vedere dubla.

Vedere dublă este o condiţie foarte incomoda şi inacceptabila pentru sistemul nostru vizual. Vedere dublă este un simptom grav şi poate fi cauzat de mai mulţi factori. Un examen oftalmologic complet este indicat în cazul în care apare acest simptom.