Un lucru pe care ar trebui să il ştim cu totii este că, chiar şi adulţii pot fi afectati de acest virus vechi din copilarie care provoaca varicela la milioane de persoane. O dată ce a luptat cu aceasta boala, organismul formeaza imunitate la virusul care o produce, mentinandu-l intr-o stare latenta. Insa, exista cazuri in care, dupa multi ani, varicela / zona zoster sa reapara.

Vârsta, stresul şi o stare de sănătate precară sunt factori care pot reduce capacitatea sistemului imunitar de a opri complet acest virus. În acest caz, virusul ar putea ataca din nou, dar de data aceasta în loc sa creeze un caz enervant de varicela, virusul varicelo-zosterian se va manifesta printr-o boala dureroasa si debilitanta, cunoscuta sub numele de zona zoster.

Virusul care produce herpesul zoster sau zona zoster, ataca anumite terminatii nervoase cauzand durere intensă pentru persoanele care dezvolta aceasta boala.

Un lucru interesant referitor la simptomele herpesului zoster este aspectul uni-lateral. Simptomele de zona zoster, cum ar fi erupţii cutanate, pustule, leziuni de drenaj şi durere apar doar pe o parte a corpului unei persoane. Atunci când apare prima erupţie, aceasta poate fi vazuta fie pe partea stângă, fie pe cea dreaptă a corpului, dar nu trece spre mijlocul corpului şi nu călătoreste în partea opusă.

Zona zoster este o afectiune pe care o dezvolta in primul rand persoanele în vârstă, dar, uneori, adultii mai tineri, cu un sistem imunitar slabit o pot dezvolta, de asemenea. Stresul, boala fizica, tulburarile sistemului imunitar, si chiar unele medicamente pot predispune mai multe persoane  la zona zoster. Vestea bună este că aproape toţi cei care sufera de aceasta boala se vor recupera si nu vor avea de-a face cu boala din nou în viitor. Vestea proastă este că există puţine cazuri nefericite în care zona zoster reapare, insa o apariţie viitoare nu va fi la fel de severă ca cea iniţială.

Cele mai frecvente simptome de zona zoster pe care trebuie să le cunoaşteţi

* Durere sau disconfort extrem (care nu este legat de artrita sau alte afectiuni), prezenta doar pe partea stanga sau dreapta a fetei, trunchiului sau organismului. Acest simptom este important mai ales dacă este însoţit de sensibilitate la lumină, frisoane si dureri de cap.

* Piele cu senzatii intense de furnicaturi, înţepături sau mâncărimi pentru niciun motiv aparent, din nou, doar pe o parte a corpului.

* Un alt simptom al zonei zoster este aparitia brusca a senzatiei de arsura sau de durere patrunzatoare pe o parte a corpului. Aceasta durere poate apărea doar pentru o perioadă scurtă de timp, dar e posibil sa se observe si că durează un timp. Acest tip de dureri legata de zona zoster de multe ori apare la nivelul fetei, braţului, spatelui, piciorului, soldului sau umarului.

* Inflamaţie şi erupţii cutanate asociate cu virusul varicelo-zosterian care apare de obicei dupa câteva zile de mancarime, deşi ar putea dura 1-3 saptamani pentru a  aparea erupţiile cutanate.

* Pustule mici umplute cu lichid, care seamănă cu niste blistere vor apărea pe corp dupa aproximativ 3-5 zile de la prima eruptie. Aceste blistere vor aparea, în general, sub forma unei benzi sau linii pe unele zone ale corpului, insa doar pe o singura parte, stanga sau dreapta.

* Blisterele cauzate de virusul zonei zoster au nevoie de cateva zile pentru a se deschide şi a începe să se scurgă. Apoi, ele vor forma cruste şi va incepe procesul de vindecare, care dureaza 2-5 săptămâni pana cand toate urmele bolii să dispară complet. Ca si in cazul varicelei, zona zoster poate provoca cicatrici permanente sau semi-permanente ale pielii.

In cazul in care zona zoster apare, este nevoie sa se contacteze un medic cat mai curand posibil. În prezent există anumite medicamente antivirale care pot scurta focarul şi pot chiar reduce severitatea simptomelor de zona zoster, dacă tratamentul este inceput suficient de devreme.

Deoarece pustulele se vor deschide şi vor începe să se scurgă, la un moment dat este posibil sa se dezvolte o infecţie bacteriană secundară. Sunt necesare bune practici de igienă, pentru ca sansele de aparitiei a unei infectii secundare sa fie reduse. Semnele unei infectii de piele ar include febra mare, puroi şi drenaj anormal, si intesificarea rosetei si inflamatiei. Medicii pot prescrie antibiotice unguente pentru a ajuta la controlul acestui tip de problemă.

O erupţie a virusului zoster care persista pentru mai mult de 7-10 zile fără nici o îmbunătăţire vizibilă trebuie să fie adresată imediat doctorului pentru a preveni posibilitatea de leziuni nervoase de lungă durată.

Deşi majoritatea mediciilor pot prescrie medicamente pentru a ajuta la controlul durerii cauzate de zona zoster, este dificil sa se poata elimina complet tot disconfortul, din cauza implicării nervoase.

Noni