Este riscant să fie expus la varsat de vant in timpul sarcinii?

Depinde. Dacă femeia insarcinata a avut varsat de vant (varicela) inainte, probabil aceasta este imuna, deci expunerea nu este un motiv de ingrijorare. Până la 95 % din adultii din tarile dezvoltate sunt imuni, inclusiv multi oameni care au avut varicela si nici nu au ştiut. Daca a fost vaccinata, probabil femeia respectiva este imuna.

O singură doză de vaccin anti-varicela  previne varicela pentru aproximativ 80 – 85 % din cei care au fost vaccinati şi împiedică un caz sever de manifestare a simptomelor. Cercetarile arătat că cea de-a doua doza oferă mai multă protecţie, astfel încât Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) recomanda acum efectuarea a două doze de vaccin anti-varicela.

Din moment ce majoritatea adulţilor sunt imuni, nu sunt multe femei gravide care pot face varicela – estimările variază de la 1 la 7 cazuri, pentru fiecare 10.000 de sarcini. Dar dacă acestea nu sunt imune si se întâmplă sa contracteze boala in timpul perioadei de sarcina, ar putea exista o şansă mică de afectare a copilului. Pentru femeile care nu sunt sigure daca sunt imune, un simplu test de sange le poate da raspunsul.

Ce se va întâmpla cu copilul dacă mama are varicela in timpul sarcinii?

Exista sanse mari ca in timpul sarcinii varicela sa nu afecteze copilul, insa factorul principal de care depinde acest aspect este perioada in care apare boala. Dacă varicela apare in primul sau al doilea trimestru de sarcină, există un risc mic (probabil mai putin de 1,5 %) pentru copil sa fie afectat de sindromul de varicela congenitala (SVC). Riscul este mai mare (circa 2 %), dacă mama este infectata între 13 şi 20 de săptămâni de la gestaţie.

SVC este caracterizat de defecte congenitale, cel mai frecvent cicatrici ale pielii, malformatii ale membrelor, un cap anormal de mic şi probleme de vedere. In plus, un copil cu SVC se poate dezvolta slab şi poate suferi de convulsii şi de dizabilităţi fizice şi mentale de dezvoltare. Infecţia poate, de asemenea, creşte riscul de deces sau avort spontan.

Daca femeia insarcinata face varicela, acesteia i se vor efectua analize detaliate pentru a detecta semnele de defecte sau de alte probleme care ar putea sa apara şi pentru pentru a vedea modul în care copilul este afectat mai tarziu. De asemenea, un genetician ar putea sa detecteze riscurile posibile pentru a decide modul in care sa evolueze sarcina.

Dacă varicela apare devreme în al treilea trimestru de sarcina, bebelusul va fi, probabil, bine. Iată de ce: in aproximativ cinci zile după ce mama vine in contact cu varicela, corpul mamei va dezvolta anticorpi la virus şi ii va transmite copilului prin placenta, oferind protecţia pe care propriul sistem imunitar imatur nu ar putea-o oferi pe cont propriu.

Dacă varicela se va dezvolta cu 5 pana la 21 de zile înainte de a se naste copilul, acesta ar putea dezvolta varicela, insa datorita anticorpilor primiti de la mama, este mult mai puţin probabil ca simptomele să fie grave. (Unii copii expusi la varicela in uter nu au semne de infecţie la nastere, dar dezvolta un caz de herpes zoster in timpul copilariei sau copilariei timpurie, fără să fi avut varicela. Din fericire,de obicei nu este grav.

Momentul cel mai riscant de aparitie a varicelei este între cinci zile înainte de naştere şi două zile după naştere, deoarece in acea perioada copilul este expus la virus fara a avea timp sa primeasca anticorpi de la mama. În acest caz, exista o sansa mare pentru copil(estimata la 17- 30 %) sa dezvolte varicela neonatală, sau varicela nou-născuţilor, care poate fi grava şi poate pune viaţa în pericol – mai ales daca este lasata netratata.