Amigdalita este o inflamatie a amigdalelor, în general din cauza unei infecţii virale sau bacteriene. Este o boală frecventă a copilăriei. Ca tratament pentru amigdalita, in general, medicii vor prescrie antibiotice. In cazurile acute, precum si cele cronice si recurente, remediile naturale ofera ajutor şi pot intari sistemul imunitar pentru a lupta impotriva atacurilor viitoare.

Cateva din metodele traditionale cele mai benefice in lupta cu amigdalita :

- Lamaia verde este unul dintre remediile cele mai eficiente în tratamentul de amigdalită acută. Se stoarce o lamaie verde într-un pahar cu apa calda, in care se adauga patru lingurite de miere si un sfert de lingurita de sare, dupa care se soarbe incet compozitia obtinuta.

- Laptele, de asemenea, s-a dovedit benefic în amigdalită. Un pahar de lapte fiert pur, amestecat cu un vârf de cuţit de pulbere de turmeric şi un praf de piper, ar trebui să fie consumat în fiecare seara, timp de trei zile în tratamentul acestei afectiuni.

- Sucurile de morcov, sfeclă si castravete, consumate individual sau în combinaţie, sunt deosebit de benefice. Proporţia formulei recomandate, atunci când sunt consumate în combinaţie este de 300 ml de suc de morcov, 100 ml de suc de sfeclă de zahăr şi 100 ml de suc de castravete.

- Cel mai bun mod de a trata amigdalita este de a face gargara cu apa sarata. Acest remediu simplu nu numai că ajută la eliminarea pietrelor de pe amigdale, ci de asemenea, previne o dezvoltare a pietrelor  suplimentare. Aceasta gargara cu apa sarata ajută la curăţarea particulelor de alimente depuse în interior, care contribuie la dezvoltarea de pietre noi.

- Ceaiul de musetel, împreună cu miere si lamaie este un remediu excelent pentru reducerea simptomelor de amigdalită.

- Se poate prepara o pasta din apă fiartă şi smochine, care poate fi aplicata extern pe zona gatului pentru a oferi un efect de răcire şi calmare.

- Frectiile zilnice şi baile calde, precum şi exerciţiile de respiraţie, ar trebui să faca parte din regimul de sănătate de zi cu zi.

- Este indicat sa se consume multe bauturi calde sau reci si lichide. Ceaiurile calde cu miere şi supele sunt recomandate. Pentru unele persoane, băuturile calde, ajuta la ameliorarea durerilor de gat mai mult decât cele reci.

- Gargara cu apă şi oţet din cidru de mere – un dezinfectant natural care poate ajuta la calmarea inflamatiei si reducerea disconfortului de amigdalita. Se amestecă o linguriţă de oţet din cidru de mere cu o cana de apa calda si se face gargara timp de cel puţin 30 de secunde dupa care se clateste gura cu aceasta compozitie. Consumul de suc de lamaie si apa dupa gargara va dezinfecta în continuare gâtul şi va ajuta la eliminarea gustul puternic de oţet.

- Gargara cu un amestec de lavanda si musetel poate reduce febra, durerile de cap si alte dureri provocate de infectie.

- Usturoiul este util în tratarea oricarui fel de infectie a gatului, inclusiv amigdalită. Supa de ceapa si usturoi este un aliment excelent în timpul amigdalitei. Poate sa includa condimente, cum ar fi ghimbir, hrean şi seminţe de muştar.

- O combinaţie de Echinacea si goldenseal de la primul semn de amigdalită. Aceste suplimente pe baza de plante, în special atunci când sunt folosite împreună, pot  ajuta la ameliorarea simptomelor si scurteaza durata racelilor,gripei, precum şi a altor infecţii bacteriene sau virale, cum ar fi amigdalita.

- Masarea pieptului şi gâtului cu un amestec de ulei de lemn de santal, eucalipt, menta si migdale ajuta la deschiderea cailor respiratorii, calmeaza tusea si reduce inflamatia.

- Pastilele de supt pe baza de rădăcină de lemn dulce ajuta la calmarea durerii şi disconfortului cauzate de amigdalita.

- Nu sunt recomandate băuturile acidulate sau acide şi si alimentele condimentate, deoarece pot irita gatul. Substanţele acide, cum ar fi untul, laptele bătut, si alimentele prajite, de asemenea, ar trebui să fie evitate.

- Daca apar dificultăţi la înghiţire, respiraţie sau vorbire, sau orice alte motive de îngrijorare, este necesar  sa se consulte imediat un medic, deoarece aceasta condiţie poate deveni grava.