Ficatul este unul dintre organele cele mai complexe din organism. Pe langa fabricarea de colesterol,  de anumite proteine  utilizate de către organism şi de glicogen (zahăr), care este eliberat în fluxul sanguin sub formă de glucoză, ficatul are de asemenea o funcţie principală de detoxifiere prin eliminarea substanţelor nocive care au ajuns în corp.

Hepatita este o inflamatie grava a ficatului si este, de obicei cauzata de anumite tipuri de virusi, insa, există anumite tipuri de bacterii care pot provoca, de asemenea, hepatita. Hepatita poate fi acuta sau cronica. Cea acută are un debut rapid, cu simptome severe şi pentru o perioadă scurtă de timp, iar cea cronica este de lungă durată şi poate veni încet, cu sau fără simptome şi pentru o lungă perioadă de timp.

Există multe condiţii care pot provoca o inflamatie a ficatului, cauzele fiind mai ales non-virale, cum ar fi drogurile, alcoolul, produsele chimice şi  bolile autoimune.  Există unele virusuri care pot provoca, de asemenea, inflamarea ficatului. Cele mai multe virusuri cunoscute, nu afectează ficatul. Atunci când medicii vorbesc despre hepatita, acestea se refere de obicei la oricare dintre cele cinci virusuri identificate ca ataca în primul rând ficatul şi care sunt menţionate ca tipurile A, B, C, D şi E.

Fiecare dintre aceste virusuri pot duce la apariţia bruscă a simptomelor (acuta), care variază de la câteva zile la câteva săptămâni şi pot include icter (îngălbenirea pielii şi a partii albe a ochilor), urină închisă la culoare, senzaţie de oboasele intensa, dureri abdominale, greaţă şi vărsături. Aceasta forma poate dura mai multe luni, pana la un an.

Progresele actuale în medicină mentioneaza in prezent cinci virusuri care pot provoca hepatita, iar fiecare dintre aceste tipuri sunt foarte grave şi pot provoca pagube importante la nivelul ficatului. Hepatita A se raspandeste prin intermediul apei şi alimentelor. Virusul hepatitei A este, de asemenea, găsit in materialele fecale. În cazul în care, prin anumite mijloace, acest material contaminează apa sau alimentele, virusul poate fi transmis foarte usor.

Simptomele de Hepatita A sunt foarte asemanatoare cu cele ale gripei. Pot fi experimentate vărsături, greaţă, oboseală, dureri abdominale, urină închisă la culoare şi, eventual, icter. Daca exista oricare dintre aceste simptome, ar trebui consultat un medic imediat. Medicul va solicita unele teste pentru a determina dacă este sau nu o infectie cu hepatită A. In cazul unui diagnostic cu hepatita  tratamentul va începe, în principal, cu  multa odihnă şi evitarea contactului sexual.

Efectele hepatitei A pot dura de la câteva săptămâni pana la câteva luni. În prezent, există două vaccinuri care sunt disponibile pentru hepatita A. Unul dintre vaccinuri este folosit pentru oricine care a fost deja expus la virusul hepaticic A, iar al doilea vaccin este pentru a preveni hepatita A.

Hepatita B se transmite prin sânge şi prin contact sexual. Hepatita B provoaca simptome aproape identice cu cele ale hepatitei A. Se poate, de asemenea, experimenta o pierdere a poftei de mâncare. Hepatita B poate sa fie prezente si fara simptome.

Hepatita C, ca si hepatita B, se transmite prin sânge contaminat. Pot fi experimentate simptome de pierdere a poftei de mâncare, oboseală, greaţă şi icter. În prezent nu există vaccin pentru hepatita C.

Hepatita D este, de asemenea, răspândita prin sânge, la fel ca si tipurile B şi C. Hepatita D are nevoie de virusul hepatitei B, pentru a se reproduce şi a se dezvolta, astfel încât, pentru a dezvolta hepatita D, fie persoana respective trebuie să sufere de hepatita B , fie sa fie infectata cu virusul hepatitei B în acelaşi timp.

Pentru Hepatita E nu exista niciun  tratament actual sau vaccinuri.

Hepatita poate produce simptome asemănătoare gripei, în stadiile sale primare şi includ: senzaţie de slăbiciune, febră uşoară, pierderea apetitului, dureri musculare sau articulare, greaţă, diaree, vărsături, dureri abdominale uşoare şi oboseală.Odata ce boala progreseaza, se poate, de asemenea, experimenta icter, respiratie urat mirositoare, urina inchisa la culoare sau de culoarea ceaiului şi scaune deschise la culoare.

Cel mai bun curs de tratament pentru hepatita este odihna, combinata cu o dieta bogata in proteine, care ajuta la repararea celulelor hepatice deteriorate şi protejeaza ficatul.