Vezica biliara este un saculet în formă de pară ascuns în spatele lobilor ficatului. Principala sa functie este de a stoca bila bogata in colesterol, care este secretata de către ficat. Bila ajuta organismul sa digere alimentele grase. Deci, în momentul în care bucata de friptura ajunge în intestine, se trimite un mesaj până la vezica biliara pentru a trimite niste bilă. După ce bila saturează friptura, aceasta  devine mai usor de digerat si isi face foarte usor drumul prin restul procesului digestiv.

Cel puţin acesta este modul în care lucrurile ar trebui să funcţioneze. Dar realitatea este că mulţi oameni, în special persoanele în vârstă şi femeile, au de multe ori unele probleme in ceea ce priveste functia vezicii biliare. In nouăzeci la sută din cazuri problema este sub formă de calculi biliari. Calculii biliari se formeaza atunci cand bila conţine cantităţi excesive de colesterol. Atunci când nu este suficienta bila pentru a satura colesterolul, acesta începe să se cristalizeze, obtinandu-se pietre. Aceste formatiuni dure pot fi la fel de mici cat un bob de nisip sau la fel de mari ca o minge de golf. Majoritatea persosnelor cu calculi biliari nu sunt constiente de existenta acestora decat in momentul in care apar simpotmele sau in urma ultrasunetelor cu raze X la nivelul abdomenului. In 20% din cazuri calculii biliari pot  cauza probleme, care sunt extraordinar de dureroase.

Calculii biliari devin o problemă atunci când sunt împinsi afară din vezica biliara, în tubul care leaga ficatul si intestinul subtire. Atunci cand tubul este blocat, timp de 20 de minute pana  la 4 ore pacientul va experimenta o agonie de nedescris. Durerea de obicei radiaza de la partea superioara a abdomenului in partea drepata pana la partea de jos a pieptului, şi se poate lăsa chiar si in umăr şi spate. Calculii biliari cad de obicei înapoi în vezica biliara sau isi continua traiectoria prin intermediul conductei, lasandu-se simtiti mai bine. Uneori insa, calculii biliari se pot bloca în ductul biliar. Simptomele unei pietre blocate includ frisoane, vărsături si eventual icter, în plus faţă de durerea descrisa mai sus.

Tratamente naturiste pentru calculi biliari

În plus faţă de alimentaţia sănătoasă preventiva, unele plante medicinale stimuleaza vezica biliara si promoveaza fluxul de bila.

• Păpădia şi armurariul sunt deosebit de utile. Aceste plante conţin substanţe amare – taraxacina din păpădie şi silimarina din  armurariu – care stimulează producţia de bilă. Creşterea cantităţii de bilă produsă scade concentraţia sa. Atunci cand volum este mai mare, este mult mai probabil ca o piatra sa fie eliminata.

Aceste plante pot fi consumate sub forma de ceai, tinctura sau fierte. Se taie marginile ascuţite ale frunzei tinere de armurariu. Se amestecă cu papadie verde  si se aburesc precum spanacul; pot fi mancate chiar si crude.

• Oregonul de struguri imbunatateste fluxul de sange la ficat si creste productia de bila. Acesta poate fi combinat cu păpădie şi armurariu într-un ceai. Acest amestec este chiar mai eficient atunci cand este amestecat cu ierburi precum musetel, nalba mare şi ulm alunecos, care au proprietăţi de relaxare şi calmare. Acest amestec va ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei vezicii biliare.

• Rozmarinul stimuleaza productia de bila, eliminand in acelasi timp orice spasme care ar putea apărea în ductul biliar. Este bine cunoscut pentru sprijinirea digestiei grasimilor si este adesea folosit ca o planta care se adauga in feluri de mâncare care contin grasimi. Aroma sa contribuie la reducerea consistentei  grăsimii.

• Mai multe studii au demonstrat ca uleiul de menta sub forma de capsule concentrate, administrate pe termen lung, poate ajuta la descompunerea calculilor biliari mici.

• Yamul sabatic este o alta planta care creste fluxul de bila si reduce durerea provocata de calculii biliari. La fel ca si rozmarinul, este o planta cu proprietati antispastice.

Tratamentul pe baza de plante trebuie sa fie monitorizat de catre un medic calificat. După ce pietrele s-au format, ele pot cauza probleme medicale urgente, în cazul în care blocheaza canalul biliar. În acest caz, chirurgia poate fi necesara. Dar dacă o intervenţie chirurgicală nu este necesară, remediile pe bază de plante pot  fi un tratament sănătos şi eficient de prevenire şi de eliminare a calculilor biliari. O dieta sănătoasa reduce sansele de formare a calculilor biliari.