Alergiile se prezenta în moduri diferite în diferite grupe de vârstă. La sugari şi copii mici boala alergica apare sub forma unei dermatite atopice (eczema) sau alergii alimentare. Copiii cu dermatită atopică sunt predispusi unui  risc crescut de a dezvolta alergii si astm bronsic, care cel mai probabil pot să apară în anii de scoala. Acest model de progresie de la o formă de boală alergică la o alta este menţionată ca “mars atopic”. « Atopic » este un termen pe care medicii il folosesc pentru a se înţelege că acea persoana este alergica la diverse lucruri (alimente, factori declansatori de mediu, cum ar fi de exemplu : polenul, mucegaiurile şi firele de par de animale de companie).

Dermatita atopică

De obicei aceasta este cea mai veche manifestare de alergii, este intalnita în 10 până la 20 % din toţi copiii, şi mai frecvent observata in timpul copilariei. Dermatita atopica, sau eczema, se caracterizează prin prurit, erupţii cutanate cu formare de zgarieturi de la mancarime. Eruptia este de obicei rosie si uscata, poate avea vezicule mici, şi se poate sparge şi scurge foarte încet de-a lungul timpului.

La sugari si copii foarte mici, dermatita atopica implică erupţii cutanate pe fata (in special pe obraji), piept si trunchi, in spatele scalpului şi poate implica si braţele şi picioarele. Această distribuţie reflectă zonele în care copilul este capabil sa se scarpine, şi, prin urmare, de obicei evita zona de scutec. Locul de amplasare a erupţiilor cutanate la copiii mai mari implica zone clasice de piele :în partea din fata a coatelor si in spatele genunchilor. Alergiile alimentare şi de mediu s-au dovedit a agrava dermatita atopica.

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare se  pot prezenta, de asemenea, la sugari si copii mici, si apar de obicei după introducerea de alimente solide. Aproape toţi copiii cu alergii alimentare vor avea o formă de simptome ale pielii, ca urmare a consumului de alimente vinovate, cum ar fi urticarie, prurit, umflătură sau roşeaţă a pielii. Aceste simptome apar de obicei în termen de câteva minute de ls ingestia alimentelor în cauză, deşi manifestarea poate fi întârziată cu până la câteva ore.

Alte simptome de alergii alimentare la copiii mici pot include greaţă, vărsături, dureri de stomac, diaree, dificultăţi de respiraţie (simptome de astm), nas înfundat, strănut şi ameţeli. În unele cazuri, copiii pot avea o reacţie alergică severă, numită anafilaxie, care poate pune viata in pericol.

Alergiile nazale

Rinita alergica va avea loc in aproximativ 50 % din acei copii cu dermatita atopica. În timp ce majoritatea copiilor nu vor experimenta  rinita alergică până la vârsta şcolară, unii copii o dezvolta mai devreme. Cei mai multi copii experimenteaza simptome alergice de la animale de companie, praf şi mucegai de la o varsta mai frageda si de la polen de la o varsta mai tarzie.

Simptomele rinitei alergice includ strănut, curgerea nasului, mancarimi ale nasului si ochilor si congestie nazala. Unii copii pot prezenta, de asemenea, picurari post-nazale, cercurile negre sub ochi şi o linie peste podul nazal de la o frecare cu mana pe nas, un semn numit “salutul alergic”.

Astmul

Astmul bronsic apare la aproximativ 8% din toţi oamenii, şi este cea mai frecventa boala cronica la copii. Majoritatea cazurilor de astm sunt cauzate de alergii. De fapt 1 din 4 copii cu rinită alergică vor dezvolta astm. Astmul poate aparea la orice varsta, desi este cel mai adesea observat la bărbaţi, în anii pre-adolescentei şi la femei în anii adolescenţei. Uneori astmul este dificil de diagnosticat la copiii foarte mici, şi poate necesita consultutl unui medic specialist in astm.

Simptomele de astm pot include:

• Tusea – poate fi singurul simptom la unii copii care au astm. Tusea este adesea uscata, apasatoare, si se agraveaza  pe timp de noapte si dupa exercitii fizice. Unii copii tusesc atât de tare încât ajung să vomite. Trebuie sa se tina cont de faptul ca tusea se poate datora si altor afectiuni, nu doar astmului.

• Respiraţie şuierătoare – acest simptom devine, de obicei, mai rău, in aosciere cu alte simptome de astm, cu exercitii fizice si alti declansatori de astm. Nu toate cazurile de respiraţie şuierătoare se datorează astmului.

• Scurtarea respiraţiei – unii copii pot respira mai repede decât prietenii lor, şi ca urmare devin mai putin activi. Copiii cu astm sever au mai multe dificultati de respiratie, la repaus sau la trezire în timpul nopţii.

• senzaţie de constricţie toracică – un copil poate descrie acest lucru ca pe un sentiment de stoarcere sau îmbrăţişare. Alti copii spun că ii doare pieptul sau se simt “ciudat”.

• Alte simptome care nu sunt specifice pentru astm includ dificultăţi de hrănire, stare de oboseala tot timpul sau evitarea activitatilor sportive, precum şi dificultăţi de somn.