Produsele Noni Morinda Citrifolia sunt disponibile în prezent într-o varietate uimitoare de opţiuni. Poti cumpara suc , praf, tonice, noni organic, deşi nu toate aceste produse sunt create la fel. Planta  Morinda citrifolia  a avut o istorie lunga de utilizare ca o plantă medicinală importanta de sute de ani. Cele mai bune suplimente sunt cele care au fost create folosind aceste metode tradiţionale.

Utilizarile istorice ale produselor care au la baza Morinda citrifolia

Planta este considerata a fi una dintre cele mai importante plante medicinale printre multe societăţi insulare din Pacific. Într-adevăr, Morinda citrifolia a fost de fapt una din cele 20 de “plante Canoe” aduse de cei dintai polinezieni pentru a-si începe noua viaţa in Insulele Hawaii. Având în vedere diversitatea de utilizări pentru acesta planta viguroasa si vesnic verde, şi capacitatea sa de a supravieţui într-o gamă extrem de largă de medii, istoria  ca o materie prima a Insulelelor Pacificului capata mult sens.
Din punct de vedere istoric, este utilizata fiecare parte a plantei.  Rădăcinile şi scoarţa copacului pot fi folosite pentru coloranţi şi medicamente; trunchiul poate fi utilizat pentru construcţii, lemn de foc şi unelte, iar frunzele şi fructele pot fi utilizate pentru alimente şi medicamente. Uleiurile presate de seminţe pot fi frecate în păr ca un insecticid. O cataplasmă făcuta din fructe sau frunze a fost folosita pentru a atenua reumatismul, rănile adânci si de suprafaţă şi echimozele. Băuturile făcute din fructe şi frunze sunt folosite în mod tradiţional ca un febrifug şi analgezic general, şi au fot utilizate in trecut pentru tratamentul viermilor intestinali, constipatiei, malariei şi problemelor digestive, acestea fiind doar cateva dintre intrebuitari.

Cunoştinţele etnobotanice au deschis poarta de explorare pentru cercetătorii moderni. Ştiinţa contemporana investigheaza utilitatea acestei plante pentru o gamă largă de boli şi condiţii, inclusiv: diabet, alergii, artrita, astm, arsuri, cancer, boli cardiovasculare, oboseala cronica, probleme digestive, endometrioza, fibromialgie, hipertensiune arterială, deficit imunitar, dureri musculare şi articulare şi poliomielita. Cu toate acestea, în toate cazurile, potenta componentelor de vindecare este determinată de modul în care fructele sunt recoltate şi prelucrate.

Procesul de fermentare tradiţională a produselor Morinda citrifolia

În timp ce intreg fructul poate fi ingerat proaspat cules din copac, este mult mai comun sa se consume sub forma de suc după ce a fost lasat să fermenteze. Fermentarea este un proces natural de imbatranire, care creşte cantitatea şi calitatea naturala a microorganismelor benefice. Aceste organisme benefice includ enzime, drojdii şi bacterii.

În mod tradiţional, fructele coapte se recoltează şi se pun într-un recipient anaerob pentru 3-6 luni,  fără adaos de apă, drojdie, bacterii, zahăr sau substanţe nutritive. Fructul este pregatit în loturi mici, pentru a asigura calitatea. Dupa perioada de fermentare, sucul natural se separă de fructe şi se colectează în partea de jos a recipientului. Presupunând că acest suc fermentat este necontaminat şi are un pH scăzut, se va păstra bine la temperatura camerei, fără pasteurizare. Sucul  fermentat natural îşi păstrează cea mai mare cantitate şi calitate a componentelor benefice.

Producătorii moderni păstreaza vie tradiţia 

În lumea modernă, metodele tradiţionale de preparare a fructului morinda citrifolia s-au unit cu cunoştinţe contemporane pentru a crea suplimente de înaltă calitate, care reţin atât potenţa cat şi puritatea plantei, în forma lor disponibila în comerţ. Obţinerea de produse hawaiiane create prin acest proces este foarte simpla.

Orientati-va catre producători cu un fundal în medicina traditionala din Hawaii, care utilizează doar fructe care au fost cultivate organic. Cel mai bun Noni este cel care a fost învechit în loturi mici, create de către producătorii locali. Produsul ar trebui să fie făcut din fruct pur 100%, fără utilizarea unor aditivi. Fructelor ar trebui să li se permită să fermenteze natural, ca şi vinul, cu cat mai mult, cu atat mai bine. Ar trebui să fie presat la rece, mai degrabă decât pasteurizat, pentru a-si păstra eficacitatea.

Cu cat înţelegem mai multe despre efectul pe care diverse substanţe chimice, poluanţi şi procedee de prelucrare il au asupra sănătăţii noastre şi valoarea nutritivă a alimentelor noastre, înţelepciunea folosirii metodelor de preparare care au trecut testul timpului devine evidenta.