Dermatita seboreica este o boală inflamatorie a pielii care poate izbucni şi remit în timp. Acesta este caracterizata prin senzaţia de mâncărime, patch-uri roşii sau roz ale pielii, însoţite de fulgi sau de solzi cu grasime. Cel mai frecvent apare la nivelul scalpului si pe fata, mai ales la faldurile nasolabiale, sprâncene şi frunte, dar de asemenea, se poate dezvolta pe urechi, piept, partea superioara a spatelui, axile, si in regiunea inghinala. Matreata este considerat a fi o forma usoara de dermatita seboreica. Ocazional, dermatita seboreica poate fi severa, poate implica zone mari ale corpului, şi poate fi rezistenta la tratament. Manifestările severe apar mai frecvent intr-o infecţie HIV avansată.

Etiologia dermatitei seboreice nu este pe deplin clara. Fungul Malassezia (denumit anterior Pityrosporum ovale), o ciuperca, care trăieşte în zonele uleioase ale pielii la 92% din oameni, este cel mai probabil vinovat. Acest fel de drojdie, de asemenea, provoca tinea versicolor şi foliculita Pityrosporum. Creşterea excesivă a drojdiei Malassezia în mediul de ten gras, eşecul sistemului imunitar de a reglementa ciuperca, şi reacţia pielii inflamatorie la suprainfectia drojdiei par a fi factorii principali care determina dermatita.

Pitiriazis (tinea) versicolor, ca si dermatita seboreica, este o boala a pielii  foarte frecventa. Pitiriazis versicolor este o boala fungica cronica superficiala, de obicei, situata pe trunchiul superior, gât, sau partea superioară a braţelor. În pitiriazisul versicolor, drojdia lipofila Malassezia (de asemenea cunoscuta ca Pityrosporum ovale sau P.orbiculare ), produce modificări de la forma blastospora la forma miceliala sub influenţa unor factori predispozanţi. Cei mai importanţi factori exogeni sunt temperaturile ridicate şi o umiditate relativ ridicata, care explica de ce, probabil, pitiriazisul versicolor este mai frecventa la tropice. Cei mai importanţi factori endogeni sunt pielea grasa, hiperhidroza, factorii ereditari, tratamentul cu corticosteroizi şi imunodeficienta. Există multe moduri de a trata pitiriazis versicolor local. Opţiunile includ propilen glicol, sampon cu ketoconazol, zinc sampon cu zinc piritiona, sulfura de seleniu, şi topice antifungice. În cazurile dificile, tratamentul pe termen scurt cu fluconazol sau itraconazol este eficient şi bine tolerat. Pentru a evita repetarea conditie, o schema de tratament profilactic este obligatorie.

Dieta şi homeostazia

Îmbunătăţirea stării pielii este o parte din drumul spre minimizarea simptomelor de dermatita seboreica sau pitiriazis versicolor. Un prim pas bun implică schimbări deliberate in felul in care se mananca, cresterea aportului de alimente cunoscute pentru a sprijini o piele sanatoasa, inclusiv un scalp sanatos si vonsumul de suplimente probiotice. Suplimente probiotice furnizează organismului microorganisme vii prietenoase care ajuta la reglarea răspunsului imun sistemic al organismului, care contribuie la afectiuni alergice si inflamatorii ale pielii.

Alimente si substante nutritive utile pentru infecţia cu ciuperca Malassezia

Biotina este o substanţă omniprezenta în natură, prezenta în multe plante, si are, de asemenea, un rol crucial ca nutrient pentru metabolismul acizilor grasi, aminoacizilor şi glucozei. Deficitul de biotina este rar având în vedere disponibilitatea sa ambundenta în natură, dar cu toate acestea, are loc şi este asociata cu numeroase afecţiuni clinice grave, inclusiv convulsii, retard mental şi malformaţii congenitale. Soia este bogata in biotina, precum si usturoiul, ginsengul american, ovăzul, orzul, ginsengul asian, avocado, seminţele de bumbac, lucerna, susanul, porumbul, fasolea, mazarea, lintea şi socul.

Lucerna este, de asemenea, o planta notabila pentru activitatea sa antifungica posedata de acidul salicilic, seleniul si zincul pe care le contine, aditivi gasiti in multe remedii antifungice. Mai multe alte alimente, cum ar fi nucile de Brazilia, dovlecii şi prunele care conţin lecitină, sau pastarnacul, ridichiile si varza care contin sulf sunt utile intr-o dieta pentru o piele mai sanatoasa.