Expunerea prelungită la temperaturi scăzute, vânt sau umiditate, fie că este pe o pârtie de schi sau într-o mașină blocata in zapada, poate duce la boli precum degerături și hipotermie.

Cum sa detectam si sa tratam boli legate de vremea rece

Degerăturile sunt prejudiciul cel mai comun care rezultă din expunerea la frig sever. Degerăturile superficiale se caracterizează prin pete albe, ceroase, sau gri-galbui pe zonele afectate. Pielea se simte rece si amortita. Suprafața pielii se simte rigida, iar țesutul de dedesubt se simte moale și flexibil la apasare. Degerăturile superficiale pot fi tratate prin evitarea imediata a aerului rece, si patrunderea ntr-un spatiu incalzit.Se indeparteaza orice articole de îmbrăcăminte și bijuterii care ar putea afecta circulația. Dacă se observasemne de degeraturi, se solicita imediat asistență medicală. Se ridica usor zona afectată pentru a reduce durerea și umflarea. Dacă dureaza mai mult de o oră pana la o unitate medicală și aveți apă caldă, puneți partea degerata în apă (pana la 40 de grade Celsius). Dacă nu aveți un termometru, testati apa inainte pentru a va asigura ca acesta este calda, nu fierbinte. Procesul de incalzire durează de obicei 20 pana la 45 de minute sau până când se înmoaie țesuturile.

Degerături profunde afecteaza de obicei picioare sau mâinile și se caracterizează printr-o piele dura, ceroasa, si de asemenea pot aparea blistere. In caz de degerături profunde, persoana afectata se muta intr-un spatiu calduros, se acopera si se solicita imediat asistență medicală.

Hipotermia apare atunci cand temperatura corpului scade sub 35,5 grade Celsius. Simptomele aceastei condiții includ schimbarea statusului mental, frisoane incontrolabile, abdomen rece și un nivel scăzut al temperaturii corpului. Hipotermia severă poate produce o rigiditate a mușchilor, piele inchisa la culoare, rate neregulate ale inimii și respiratieii, și stare de inconștiență.

Tratati hipotermia prin protejarea victimei de la pierderile de căldură suplimentare și solicitati îngrijire medicală imediată. Transportati victima din locul racoros intr-unul mai calduros. Adaugati confort termic prin invelirea cu pături, perne sau prosoape sub și în jurul victimei. Înlocuiți hainele ude cu haine uscate. Manevrați persoana afectata cu grijă, deoarece manipulările necorespunzătoare pot duce la stop cardiac. Păstrați victima într-o pozitie orizontală (plata).

Cum sa prevenim bolile legate de vremea rece

Evitați degerăturile și hipotermia atunci când sunteti expusi la temperaturi scăzute prin purtarea de haine calduroase, adoptarea unui regim alimentar bine echilibrat, și consumul de băuturi calde, non-alcoolice, fara cofeina, pentru a menține nivelurile de fluide.

Evitati să ca umeziti imbracamintea, deaorece prin umezire aceasta isi pierde 90 la suta din valoarea sa de izolare.

Remedii naturale

• consumati băuturi calde (nu fierbinti) și evitati alcoolul, deoarece inhibă circulația.

• consumati piper cayenne pentru a imbunatati circulatia sangelui.

• adoptati o dieta bine echilibrata, cu proteine ​​și minerale pentru reconstruirea de tesuturi noi.

• consumati alimente bogate in vitamina C pentru a accelera vindecarea.

• niacina este buna pentru sanatatea pielii.

• Aloe Vera este liniștitoare și ajută la regenerarea tesutului, prin aplicarea gelului de aloe pe zona afectata de îngheț.

• Coada-calului poate ajuta la refacerea tesuturilor pielii din cauza conținutului său de siliciu. Acizii silicici formeaza colagen. Colagenul este o proteina vitala pentru regenerarea celulară a pielii, țesutului conjunctiv, oaselor si cartilajelor.

• Macesele sunt bogate in vitamina C si contin acizi transeretinoici care contribuie la revitalizarea și creșterea celulelor pielii.

• Alte ceaiuri, precum cel de musetel, menta, salvie, coada soricelului, pot fi de ajutor.

• Aplicati o cataplasma rece din piure de ceapa. Acesta este un vechi remediu norvegian!

• O baie de coada-calului este liniștitoare.

• Masajul zonei afectate cu ulei de camfor, dacă degeraturile nu sunt severe.

• Încercați să va mutați în mod constant pentru a menține sangele în mișcare și pentru a preveni degeraturile.

• Daca aveti senzatia de “ace” sau dacă observați o zona alba pe piele, se încălzeste zona afectată încet prin atingerea de alte zonw ale corpului(mâinile sau picioarele degerate pot fi încălzite în axile), sau prin folosirea de apa calda (nu fierbinte) pentru a restabili circulatia.

• Nu purtați haine strâmte; purtati îmbrăcăminte adecvată, în vremea foarte rece: șosete groase, mănuși cu garnituri, , fular și pălărie, si alte piese de vestimentatie care sa tina de cald.

Produse naturiste recomandate pentru degeraturi :

White Whillow

Protect 4Life

Vein Protex