Pubertatea si menopauza marcheaza cele două capete ale spectrului din viata unei femei de reproducere. Pubertatea se caracterizează prin apariţia menstruatiei, dezvoltarea sanilor si aparitia caracterelor sexuale secundare. Vârsta de debut a pubertatii poate varia de la persoana la persoana, astfel ca începutul ciclului menstrual regulat, înainte de 8 ani sau mai tarziu de vârsta de 16 ani necesita sfatul medicului. În mod similar, în caz de menopauză, încetarea menstruaţiei înainte de 40 de ani, sau continuarea după 53 de ani este neobişnuită şi reprezinta o cauză de îngrijire medicală. Ambele capete ale spectrului din viata de reproducere a unei femei sunt perioade cu un mare impact hormonal, emoţional, precum şi de modificari fizice.

Nereguli menstruale

În timpul fazei de reproducere a vieţii unei femei, menstruatia apare la fiecare 21 de zile, cu durata de 5-7 zile de sângerare. În multe cazuri, ciclurile de tind sa fie neregulate, mai ales la pubertate si menopauza. Orice durata a ciclului, în intervalul de 25-30 de zile este normală. Nereguli menstruale pot fi:

• Amenoree – este lipsa unei perioade menstruale la o femeie de vârstă reproductivă. Aceasta poate fi o situaţie în care femeia nu-si începe menstruatia la o varsta destul de avansata sau menstruatia se opreşte după o anumită perioadă de timp.

• Oligomenoreea sau hipomenoreea-ciclu menstrual este rar, cu intervale de mai mult de 40 de zile sau este extrem de uşor şi sărac.

• Menoragia – sangerarea menstruala este anormal de mare, coagulata şi prelungită, care apare la intervale regulate. Femeile au tendinta de a deveni anemice în această stare.

• Metroragie – durata ciclului este mai mare de 20 de zile, de multe ori asociata cu menoragia.

• Sângerări vaginale neregulate – sângerarea apare la intervale neregulate, în cantităţi diferite şi poate dura aproape pe întreg parcursul lunii.

• PMS (sindrom premenstrual) – Aceasta conditie poate varia de la o intensitate uşoară până la extremă. Este asociat cu senzaţie de balonare, dureri de picioare, dureri de cap şi modificări ale dispoziţiei. Simptomele sindromului premenstrual pot interfera cu o viaţa socială normală.

• Dismonoreea – este o afecţiune caracterizată prin durere uterina severa in timpul menstruatiei. În multe cazuri, durerea este atât de gravă încât împiedica chiar şi activităţile de zi cu zi şi necesită utilizarea de analgezice.

Modelele menstruale poate fi influenţată  de schimbările generale de sănătate, pierderea bruscă în greutate sau creşterea în greutate, situaţii stresante de viaţă, tulburări metabolice, anumite infecţii, precum şi modificări anatomice şi hormonale. Tratamentul depinde de:

- tipul de neregulă menstruala

- vârsta şi constructia pacientului

- boli fizice asociate sau alte simptome

- modificări hormonale care pot fi detectate prin teste de sânge

- dorinţa de fertilitate sau de contracepţie

- anomalii anatomice

O serie de factori pot cauza pierderea sincronizarii de semnale hormonale. Ele pot fi enumerate după cum urmează:

• Sarcina provoca unei femeie lipsa de perioade de menstruale pana la nastere datorita schimbărilor extraordinare ale nivelurilor de hormoni.

• Stresul si anxietatea fac ravagii cu hormoni, provocând perioade neregulate.

• Lipsa de vitamine şi malnutriţia pot provoca semnale hormonale dereglate, ceea ce duce la perioade neregulate.

• Pierderea in greutate anormala poate duce la perioade neregulate prin crearea de dezechilibru hormonal.

• Efortul fizic intens poate provoca perioade neregulate.

• Tulburări, cum ar fi anorexia sau bulimia, pot provoca perioade neregulate.

• Debutul pubertăţii sau menarhei poate provoca perioade neregulate până la 3 ani de la menarha. Acest lucru se intampla deoarece hormonilor « infuriati » de la pubertate le va lua ceva timp pentru a reveni la normalitate.

• Administrarea de anticonceptionale si noul nivel de hormoni stabilit prin astfel de pastile pot provoca perioade neregulate.

• Menopauza poate începe cu perioadele neregulate. Acest lucru se datorează faptului că în acel moment, nivelul de hormoni feminini începe sa scada.

• Sindromul ovarelor polichistice poate crea tulburări în procesul de ovulatie, provocând, de asemenea, perioade neregulate.

• Boala inflamatorie intestinala poate duce, de asemenea, la oligomenoree.

Tipuri de tratament:

- modificarea stilului de viata

- exerciţii de relaxare cum ar fi yoga

- practici de meditaţie pentru a gestiona stresul

- suplimente pe bază de plante, cum ar fi uleiul de primula sau siropul de clorofila.

- suplimente hormonale

- proceduri sau interventii chirurgicale

Deoarece aceste probleme pot fi de lungă durată şi, în multe cazuri, nu sunt detectate anomalii evidente, este mai bine să  se înceapa cu modalităţile de tratament care au putine efecte secundare sau nu au deloc, şi sunt simplu de utilizat.